אחסון בקבוקי יין | הדרכים הנכונות ביותר
יין איכותי הוא מוצר שיכול להשביח עם הזמן, אבל באותה מידה גם עלול להתקלקל. בהתאם, כדי ליהנות באמת מבקבוקי היין שקניתם, חשוב להעניק להם את התנאים המיטביים. כדי לעזור לכם הכנו עבורכם מידע מפורט והמלצות מועילות לגבי אחסון בקבוקי יין שטרם נפתחו - מוזמנים ליישם אותן ולזכות ביין שהתפתח באופן מושלם והעמיק את הטעמים שלו.
המפתח: טמפרטורה מדויקת
המפתח העיקרי לשמירת בקבוק יין לפני פתיחתו הוא הטמפרטורה. הטווח הרצוי הוא 7 עד 17 מעלות צלזיוס. טמפרטורה גבוהה יותר משפיעה לרעה על היין עצמו, וטמפרטורה נמוכה יותר פוגעת בפקק השעם. ליתר דיוק, הפקק מתייבש וכתוצאה מכך חודר חמצן אל הבקבוק והיין עובר תהליך כימי שפוגע בו.
דגש נוסף בהקשר לטמפרטורה הוא יציבות: שינויים משמעותיים מרחיבים ומכווצים נוזלים, ועלולים להוביל בסופו של דבר לנזילה. בהתאם ההמלצה היא על אחסון במקום שהטמפרטורה בו יציבה, ואם תרצו לוודא שהתנאים אופטימליים, האחסון יהיה בטמפרטורה של 12 מעלות צלזיוס בדיוק.
איפה לשמור את הבקבוק - במקרר המטבח או במקרר יין?
מקרר המטבח, שהתפקיד שלו הוא כמובן לשמור על מזון טרי ולא לספק תנאים מתאימים ליין, מכוון לטמפרטורה נמוכה מאוד, סביב ה-3-5 מעלות בלבד. לכן, אחסון בקבוק יין שטרם נפתחו במקרר הרגיל הוא טעות. במקרר יין הטמפרטורה תותאם ליין, וכמו כן הוא לא נפתח ונסגר כמה פעמים ביום, ולכן אין שינויים תכופים וחשיפה לא רצויה לחום.
אצלנו תמצאו מגוון רחב של מקררי יינות, של יצרניות מובילות בתחום. הם תוכננו על-מנת להבטיח תנאים אידיאליים (תוכלו לבחור בדיוק 12 מעלות) ומתאפיינים באמינות מרבית - כך שאפשר לסמוך עליהם שימלאו את חלקם בהשבחת היין.
למה מומלץ לאחסן יין במצב אופקי?
אחת הסכנות לבקבוק יין איכותי היא כאמור התייבשות פקק השעם, שגורמת לחמצן לחדור פנימה ולהשפיע באופן לא רצוי על המשקה עצמו. מסיבה זו רצוי לאחסן את הבקבוקים תמיד במצב אופקי. בדרך זו, היין נוגע בשעם, שומר עליו רטוב ומונע חדירת אוויר. מקררי היינות בנויים כך שאפשר יהיה לאחסן בהם בקבוקים בשכיבה, ועוד אופציה היא מדפי עץ ייעודיים למטרה זו.
לא פחות חשוב: שימו לב ללחות
יין רגיש לא "רק" לטמפרטורה נמוכה מדי או גבוהה מדי, אלא גם ללחות קיצונית - בין אם גבוהה ובין אם נמוכה. הטווח הנכון הוא 50% עד 80%, וכדאי לדעת שמהבחינה הזאת גם מקררים "רגילים" מספקים את הסביבה הנכונה (וכמובן שבמקרה כזה יש להקפיד להניח את הבקבוק כשהוא שוכב). אחסון בקבוקי יין שטרם נפתחו בלחות גבוהה מדי עלול לגרום לעובש, ואילו לחות נמוכה מדי מובילה ליובש ולחדירת אוויר דרך פקק השעם. אם אתם חוששים שהיין מאוחסן במקום שהלחות בו נמוכה מאוד, הניחו באזור סיר מים (וכמובן ודאו שתמיד יש בו מים שיפלטו לאוויר לחות).
מקום חשוך
טיפ נוסף לגבי אחסון בקבוקי יין שטרם נפתחו הוא אור. ליתר דיוק, הימנעות מחשיפה לאור ובוודאי שמחשיפה לשמש. במקרר יינות שוררת אפלולית אידיאלית, ואם בחרתם פתרון אחר, כמו למשל מעמד יינות, מצאו לו מקום שבו יש מעט אור ככל האפשר (אם במקרה יש לכם מרתף, זה כמובן לוקיישן מוצלח מאוד מהבחינה הזו).
מתי בקבוק יין הופך פג תוקף?
כל מוצרי המזון מגיעים עם תאריך שבו הם כבר לא מומלצים לשימוש, כולל אלה העמידים מאוד. גם לגבי יינות חל הכלל הזה. אם רכשתם בקבוק יין איכותי במיוחד שמיועד ליישון, הוא יחזיק מעמד כעשר שנים, כמובן בתנאי שהקפדתם ליישם את כל ההמלצות הקודמות והענקתם לו תנאים אידיאליים. המועמדים המתאימים לאחסון ממושך הם יינות אדומים שתהליך הייצור שלהם כלל שהות בחביות מעץ אלון.
לגבי בקבוקי יין אחרים, יין אדום יכול להחזיק מעמד בדרך כלל עד 3 שנים. יינות לבנים הם יותר רגישים, בגלל שיש בהם פחות פנולים, ולכן כדאי להשתמש בהם תוך שנה. יינות לבנים עם רמת סוכר יחסית גבוהה ורמת חומציות נמוכה מתיישנים טוב יותר.

מה קורה ליין בזמן שהוא מתיישן בתנאים מתאימים?
אחסון בקבוקי יין שטרם נפתחו בתנאים המתאימים להם משפיע על הצבע, הטעם והריח, וזאת בגלל השינויים שמתרחשים בפנולים (הפנולים הם תרכובות אורגניות כגון טאנינים שמקורם בקליפות הענבים).
ביינות אדומים הגוון הופך עם הזמן מארגמני למעין אדמדם-חום. ביינות הלבנים מתקבל גוון זהבהב. שינוי נוסף הוא התפתחות ניחוחות קרמליים ו-וניליים, ואחסון נכון גם מוביל לאיזון מוצלח יותר של הטעמים ולמשקה חלק יותר.
איך לשמור בקבוק יין שכבר נפתח?
כל הכללים הנ"ל תקפים כמובן לגבי אחסון בקבוקי יין שטרם נפתחו. לאחר הפתיחה יש המלצות אחרות:
1. להחליף את הפקק - פקק השעם כבר לא יכול למנוע חדירת חמצן ולכן כדאי להחליף אותו בפקק ואקום.
2. מקום האחסון - ניתן לשמור בקבוק יין שנפתח גם במקרר רגיל, ובעמידה.
3. לא לחכות יותר מדי - מומלץ לסיים בקבוק יין שכבר נפתח תוך 4-5 ימים.